ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

03.10.2022 185

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI, ALANINA AİT DALLAR

VE ÖZELLİKLERİ

 

ALANIN TANIMI: 0–6 yaş çocuklarının bedensel, bilişsel ve kişilik gelişimi özelliklerini, özel eğitim gerektiren çocukları ve kaynaştırma eğitimi ilkelerini tanıyarak kreş, yuva, anaokulları ve özel eğitim kurumlarında eğitime yardımcı eleman yetiştiren bir alandır.

 

ALANIN AMACI : Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANININ ALT DALLARI

 

 

1)ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ DALI

Tanımı: Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

2)ÖZEL EĞİTİM DALI

Tanımı: Özel eğitimde öğretmen yardımcısının sahip olduğu, özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında özel eğitimde öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 

 

PROGRAMDA AMAÇLANAN ÖĞRENME KAZANIMLARI

·         Mesleki gelişimine yararlı olabilecek; iyi ilişkiler kurabilme, öğrenmeyi öğrenme, bilgiye ulaşma, girişimcilik, iş fikirleri üretme ve işe uyum sağlamak amacıyla kendini geliştirir.

·         0-72 ay çocuklarının fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal-duygusal, cinsel ve ahlak gelişimi özellikleri hakkında edindikleri bilgiler doğrultusunda etkinlikler hazırlar.

·         Doğum öncesi-doğum-doğum sonrası gelişim dönemleri, lohusalık ve emziklilik dönemi özellikleri, sık görülen şikâyetler ve bulaşıcı hastalıkları açıklar.

·         Ruh sağlığı temel konuları, çocuğun duygusal gelişim, alışkanlık, eğitim problemleri, çocukları tanıma/değerlendirme ve çocuk hakları ile ilgili kuram, ilke ve uygulamaları açıklar.

·         Çocuk ihmal ve istismarını açıklar.

·         Erken çocukluk ve özel eğitim kurumlarının yapı ve fonksiyonlarını açıklar.

·         Erken çocukluk grubunun özelliklerine uygun dramatik etkinlik örnekleri, plan, araç gereç,ortam çalışmaları hazırlar/uygular.

Erken Çocukluk Eğitimi Dalına Ait Kazanımlar

·         Özel eğitim, yetersizlik türlerini ve kaynaştırma eğitimini açıklar.

·         Yetersizlik türlerine göre kaynaştırma eğitimini destekleyen uygun araç gereçler seçerek

etkinliklerin gerçekleştirilmesinde yardımcı olur.

·         Öğrenme merkezlerini hazırlamaya yardımcı olur.

·         Aylık plan, etkinlik planı ve günlük eğitim akışı içerisinde kullanılabilecek etkinliklerihazırlar ve uygular.

·         1-6 yaş çocukları için öz bakım becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar hazırlar.

·         0-36 ve 37-72 ay çocuklarının gelişim alanlarını destekleyen oyun ve oyuncaklar hazırlar.

·         Yüz-vücut boyama ve animasyon çalışmalarında gerekli kostüm ve aksesuarları hazırlar.

·         Çocuklarla etkili iletişim kurar.

Özel Eğitim Dalına Ait Kazanımlar

·         Özel eğitimle ilgili temel kavramlar, yetersizlik türleri, bireylerin yetersizlik türlerine göre eğitimlerini açıklar.

·         Özel gereksinimli bireylerin yetersizlik türüne uygun BEP ve GEP uygulamaya, araç gereç ve ortam hazırlamaya yardımcı olur.

·         Özel gereksinimli bireylerin bağımsız yaşam becerileri, sık karşılaşılan sorunlarını çözümlemeye ve sosyal becerileri kazanmalarına yardımcı olur.

·         0-36 ve 37-72 ay çocuklarının gelişim alanlarını destekleyen oyun ve oyuncaklar hazırlar.

·         Yüz-vücut boyama ve animasyon çalışmalarında gerekli kostüm ve aksesuarları hazırlar

 

 

 

Alanın Okulumuzdaki Dalı: Erken Çocukluk Eğitimi Dalıdır.