Rehberlik Servisi Tanıtımı

Psikolojik danışman ve Rehber öğretmen;  Kevser ADIGÜZEL

13.06.2020 312

PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR? Psikolojik danışma, kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme ve benzeri konularda -tarafsız, kişilik haklarına saygılı, güven ve gizliliğe önem veren eğitimli danışmanlardan yardım aldığı bir gelişim sürecidir. ihtiyaç duyulması halinde Bireysel ve grupla psikolojik danışma seanları düzenlenebilir. Okulumuzda çözüm odaklı terapi anlayışıyla danışma görüşmeleri yapılır. ÇÖZÜM ODAKLI DANIŞMA TERAPİSİ kişilerin kendi güçlerinin ve baş etme yöntemlerinin etkin kullanımı sağlayan yüzeysel sorunlarda kısa sürede sonuç alınabilecek bir yöntemdir.

RERHBERLİK NEDİR? En geniş anlamında rehberlik; bir insanın başka bir insana ya da gruba, o insanın ya da grubun en iyi bir biçimde yaşamasına, insanların kendilerini gerçekleştirmelerine en elverişli yolları bulabilmeleri için yapılan yardımdır.

REHBERLİK İLKELERİ

1-Rehberlikte insana ve onun kendine ilişkin konularda karar verme hakkına saygı esastır.Çocuklara, saygıyı öğretmenin en iyi yolu: onlara saygı göstermektir."

2-Rehberlik hizmetleri eğitim ayrılmaz ve tamamlayan bir parçasını oluşturur.

3-Etkili bir rehberlik, bireysel farkları dikkate alan bir eğitim sisteminde gerçekleşir. Aynı gökte uçarlar ama, kuzgunun dünyası başka, şahinin dünyası başkadır.

4-Rehberlik tüm bireylere yöneliktir.

5-Rehberliğin amacı, bireylerin bir bütün olarak gelişmesine yardımdır.

''herkes kendi kaderini ve gerçeğini yerine getirmek için burada''

6-Rehberlik hizmetlerinde süreklilik esastır.

''ne kadar yavaş gittiğinizin hiçbir önemi yoktur siz hiç durmadan yola devam ettikçe.''

7-Rehberlik hizmetlerinde gönüllük esastır.

insanın gerçek gücü sıçrayışta değil sarsılmaz duruşundadır.

8-Rehberlik uygulamaları okulun ihtiyaç duyduğu alanlarda yoğunlaştırılır.

9-Rehberlik, planlı, programlı, örgütlenmiş, profesyonel bir düzeyde uygulanmalıdır.

10- Rehberlik Ve Psikolojik Danışma hizmetlerinde belirli istisnalar(can güvenliği, adli konular) hariç gizlilik esastır.

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİNİN AMAÇLARI

Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin amacı bireyin;

a-    Kendini fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden tanımasına,

b-     Gelişimi için gerekli fırsatları, okul içi ve dışı eğitim imkanlarını, meslekleri, toplumun beklentilerini tanımasına, c- Temel eğitimden başlayarak niteliklerine uygun bir program seçmesine, d- Problem çözme gücünü geliştirmesine, doğru kararlar verebilmesine, çevresi ile olumlu topluma yararlı biri olarak yetişmesine yardım etmektir.

PSİKOLOJİK DANIŞMAYA İHTİYACIM OLDUĞUNU NASIL ANLAYACAĞIM?

•Yaşamım nereye doğru gidiyor diye endişeleniyorsanız,

•Kimseye anlatamadığınız fakat birileriyle paylaşmak gerekliliği hissettiğiniz duygu ve düşünceleriniz olduğuna inanıyorsanız,

•Nasıl ders çalışacağınızı bilemiyorsanız,

•Kendinizi daha iyi tanımak istiyorsanız,